Hoe kan je kinderen meer buiten laten spelen? - Buitenpaden

Hoe kan je kinderen meer buiten laten spelen?

Dat kinderen steeds minder buiten spelen, was de rode draad op het vorig week in Amsterdam georganiseerde symposium ‘Het laatste kind op straat’ (lees hier meer berichten over dit symposium).

Ook het Jorien Slot, onderzoekster bij het Mulier Instituut , een onderzoeksinstelling op het gebied van sport en sportief bewegen, bevestigde de treurige tendens. Ze noemt hierbij het recente onderzoek ‘Buitenspelen 2022’ van Kantar Public in opdracht van Jantje Beton. Hieruit bleek dat één op de zes kinderen nooit buiten speelt. Met name oudere kinderen zijn meer binnen dan buiten te vinden.

Dat kinderen minder buiten spelen is wel verklaarbaar door verschillende maatschappelijke ontwikkelingen, stelde Slot. Door verstedelijking is er minder ruimte om te spelen, en die ruimte moet worden gedeeld met meer andere doelen. Het verkeer is drukker geworden, kinderen moeten meer dan vroeger (naschoolse opvang, huiswerk, muziekles, sport etc.). Het georganiseerde aanbodgaat af van de speeltijd in de straat. En natuurlijk hebben kinderen van nu allerlei digitale spelletjes
die hun ouders of grootouders niet hadden. Het blijkt overigens dat kinderen van hoogopgeleide ouders minder buiten spelen dan kinderen van lager opgeleide ouders.

Het Mulier Instituut heeft allerlei onderzoeken naast elkaar gelegd om te kijken wat maakt dat kinderen gaan buiten spelen. Dat blijkt een complexe puzzel.

Er blijken veel factoren mee te spelen, die elkaar ook weer onderling beïnvloeden. Ouders kijken naar wat andere ouders doen. Sommigen ouders hebben het idee dat ze hun kinderen verwaarlozen als ze hen alleen op straat laten spelen. Ouders hebben een eigen perceptie van de veiligheid, die niet altijd strookt met de objectieve veiligheid (bijvoorbeeld de angst voor ‘kinderlokkers’, gevallen worden in de pers breed uitgemeten waardoor het beeld ontstaat dat dit vaak voorkomt .

Andere kinderen stimulans voor buiten spelen

en belangrijke factor is of er andere kinderen buiten zijn. Hoe meer kinderen buiten zijn, hoe
aantrekkelijker kinderen het vinden om buiten te spelen.

Het is dus een vicieuze cirkel, aldus Bos. Hoe minder kinderen buiten, hoe minder aanlokkelijk het voor kinderen om buiten te spelen. Het stimuleren van buiten spelen is dus complex. Het is geen ‘one size fits all’, vat Slot samen. Je moet met allerlei groepen en organisaties samenwerken. En er zeker kinderen bij betrekken.

MEER LEZEN?

Een overzicht van alle blogartikelen over het symposium ‘Het laatste kind op straat’, vind je hier. 

Blog: Kinderen steeds meer achter scherm en minder buiten

Blog: Het belang van vrij, natuurlijk én risicovol spelen in de natuur

Aanbod: Natuurclubs en workshops

INTERESSANT?

Schrijf je hier in om telkens (maximaal eens in de twee weken) een mailtje te ontvangen als ik een nieuw bericht heb geplaatst.

En deel dit bericht gerust! Dit kan makkelijk met de knoppen hieronder.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments