Over mij - Buitenpaden

Over mij

Boswachter, juf of schrijfster?

Als kind twijfelde ik tussen drie beroepen: juf, boswachter en/of schrijfster.

En nu ben ik het alle drie (zo ongeveer) en eigenlijk nog meer!

Niet dat het een rechte weg die me hierheen bracht.

Het was een slingerende route over bergen en dalen, waarbij ik vele zijwegen in ben gegaan en weer op mijn schreden ben teruggekeerd…

Vroeger was ik heel veel met en in de natuur bezig. Ik vond het leuk om dingen te ontdekken en leren.

Ik raadpleegde mijn natuurencyclopedie of ging naar de bieb. En ik had een natuurclub voor kinderen in de buurt (en mijn zusjes die ik verplicht lid had gemaakt 😕 ).

Ik ging langs de huizen om geld in te zamelen voor het tropisch regenwoud.

Na de middelbare school was mijn plan in Wageningen bosbouw te studeren en daarna boswachter, of zoiets, te worden. Maar na de eerste colleges liep het al weer helemaal anders.

Ik besloot dat een andere studie me meer kans op een baan bood dan Bosbouw, en ben toen geswitcht naar Tuinbouw. Nog wel veel natuur en milieu erin: biologische bestrijding, milieuschade door de land- en tuinbouw.

Dat werd ook de rode draad voor de 20 jaar daarna: het snijvlak van land- en tuinbouw en natuur en milieu. Eerst in het beleid en projectleiding, daarna in de journalistiek.

De liefde voor de natuur en de drang de ‘wereld te verbeteren’, werden er niet minder door. In mijn vrije tijd deed ik vrijwilligerswerk in het natuurbeheer en werd gids bij IVN .

Maar ik wilde meer. In 2009 heb ik mijn vaste baan opgezegd en ging ik weer terug naar mijn eerste liefde, natuur en milieu.

Ik liet me omscholen in de natuur- en milieueducatie bij Landstede in Zwolle.

Daarna ben ik met mijn eigen bedrijf begonnen. In eerste instantie richtte ik me vooral op het ontwikkelen van routes en speurtochten (om op deze manier mensen met de natuur en de wereld om hen heen te verbinden). Later ben ik me meer op ‘echte’ educatie gaan richten.

Zo help ik al sinds 2016 jaar mee met de organisatie en begeleiding van de Scholendagen in de Haarlemmerhout (lees hier meer) en vanaf 2019 ook de projectleiding en coördinatie.

Sinds 2018 begeleid ik voor Ecokids diverse naschoolse natuurclubs en geef ik gastlessen onder schooltijd. En ook ben ik invaldocent voor schooltuinen in Amsterdam. Erg mooi werk, om met kinderen samen de natuur te ontdekken en te beleven.

Ook voor NME Haarlem geef ik regelmatig gastlessen op scholen. 

Daarnaast geef ik sinds 2014 via Natuur is een feest, kinderfeestjes in de natuur. Ik vind het altijd erg leuk om origineel en spannend feestje te bedenken, waar de kinderen lekker puur in contact komen met de natuur en er ‘stiekem’ wat van opsteken (lees hier meer over excursies en feestjes).

Bij veel activiteiten en lessen maak ik mijn eigen lesmateriaal.  Ik vind het leuk om me daar in uit te leven, het speels te maken en het er leuk te laten uitzien.

En soms maak ik educatief materiaal in opdracht (lees hier meer). 

Tenslotte werk ik als invalkracht bij de naschoolse opvang Natuurfontein in Amsterdam. 

Mijn grote droom is om over een aantal jaar op een multifunctioneel natuurcentrum te werken (of er één op te richten), waar bij niet alleen ruimte is voor educatie, maar ook persoonlijke groei en mentale en psychische hulp aan kinderen en volwassenen. 

Want ik merk steeds meer dat lessen over de natuur eigenlijk levenslessen zijn. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen kunnen zoveel van de natuur leren. Zodat zij ook weer beter kunnen ‘groeien’ en de wereld weer een stukje beter kunnen maken.

Spreekt dit je aan? Ik vind het altijd leuk om mijn netwerk uit te breiden, en bijvoorbeeld al wandelend te bespreken wat we voor elkaar zouden kunnen betekenen. Ik hoor graag van je!

Laurien van der Vaart