Over mij

overbuitenpadenlaurienweb

Als kind twijfelde ik tussen drie beroepen: juf, boswachter en/of schrijfster.

En nu ben ik het alle drie (zo ongeveer) en eigenlijk nog meer!

Niet dat het een rechte weg die me hierheen bracht. Het was een slingerende route over bergen en dalen, waarbij ik vele zijwegen in ben gegaan en weer op mijn schreden ben teruggekeerd…

Vroeger was ik heel veel met en in de natuur bezig. Ik vond het leuk om dingen te ontdekken en leren. Ik raadpleegde mijn natuurencyclopedie of ging naar de bieb. En ik had een natuurclub voor kinderen in de buurt (en mijn zusjes die ik verplicht lid had gemaakt). Ik ging langs de huizen om geld in te zamelen voor het tropisch regenwoud.

Na de middelbare school was mijn plan in Wageningen bosbouw te studeren en daarna boswachter, of zoiets, te worden. Maar na de eerste colleges liep het al weer helemaal anders.

Ik besloot dat een andere studie me meer kans op een baan bood dan Bosbouw, en ben toen geswitcht naar Tuinbouw. Nog wel veel natuur en milieu erin: biologische bestrijding, milieuschade door de land- en tuinbouw.

Dat werd ook de rode draad voor de 20 jaar daarna: het snijvlak van land- en tuinbouw en natuur en milieu. Eerst in het beleid, daarna in de journalistiek.

De liefde voor de natuur en de drang de wereld te verbeteren, werden er niet minder door. In mijn vrije tijd deed ik vrijwilligerswerk in het natuurbeheer en werd gids bij IVN .

Maar ik wilde meer. In 2009 heb ik mijn vaste baan opgezegd en ging ik weer terug naar mijn eerste liefde, de natuur. Ik liet me omscholen in de natuur- en milieueducatie bij Landstede in Zwolle.

Daarna ben ik met mijn eigen bedrijf begonnen. In eerste instantie richtte ik me vooral op het ontwikkelen van routes en speurtochten (bijvoorbeeld voor Landal, Nationaal Park Zuid-Kennemerland en Resort Città Romana).

Later ben ik me meer op educatie gaan richten. Zo help ik al drie jaar mee met de organisatie en begeleiding van de Scholendagen in de Haarlemmerhout, ontwikkelde en begeleidde ik via Ecokids  een natuurclub voor kleuters in Amsterdam Zuid-Oost.

Daarnaast ben ik, ook via Ecokids invaldocent voor schooltuinen in Amsterdam. Erg mooi werk, om met kinderen samen te tuinieren en allerlei dingen over de natuur en het leven te ontdekken.

Tenslotte geef ik al jaren via Natuur is een feest, kinderfeestjes in de natuur. Ik vind het altijd erg leuk om origineel en spannend feestje te bedenken, waar de kinderen lekker puur in contact komen met de natuur en er ‘stiekem’ wat van opsteken.

Op dit moment heb ik nog opdrachten lopen bij de gemeente Lansingerland (inventarisatie bermen en communicatie over bermenbeleid) en mijn eigen gemeente Haarlem (Natuur en Milieu Educatie). Daarnaast ben ik betrokken bij Haarlem Food Future, een community om te zorgen voor gezond en duurzaam voedsel voor de stad Haarlem.

In mijn contacten met gemeenten en andere organisaties heb ik ervaren dat er vaak een kloof zit tussen de beleidsmensen en de mensen op de werkvloer. Hierdoor komen veel mooie duurzame projecten en ideeën niet van de grond.

De Griekse god Hermes vloog als boodschapper tussen de goden en de mensen. Detail uit prent uit 17e eeuw, Rijksmuseum.

Ik merk dat ik door mijn achtergrond, zowel in het beleid als in de praktijk, kan helpen om die kloof te dichten. Een beetje als de Griekse god Hermes, die een boodschapper was van de goden. Hij vloog heen en weer tussen de mensen- en de godenwereld. Niet dat ik denk dat ik een god ben, maar op mijn virtuele vleugels vlieg ik heen en weer, tussen beleid en praktijk.

Om zo, stap voor stap wél die mooie duurzame projecten te realiseren.

En dat is ook waar ik je graag mee wil helpen. Zodat we samen kunnen werken aan een duurzame wereld.

Spreekt dit je aan? Bel of mail me dan, ik kom graag bij je langs!

Laurien van der Vaart

06-50555821

laurienvandervaart@gmail.com

 

 

Inspiratie en ideeën

Faceboook

Social Media

Volg mij ook op:

Meest recente berichten