gastlessen - Buitenpaden

Gastlessen

Gastlessen voor basisscholen en voortgezet onderwijs

Ik geef gastlessen op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs over alle onderwerpen rondom natuur en duurzaamheid:

  • belang groen in de stad en op het schoolplein (klimaatadaptatie). Op de foto hierboven geef ik zo’n les op basisschool De Wadden in Haarlem, waarbij ik met de kinderen ook zaadbommetjes heb gemaakt (balletjes van aarde en klei, met zaadjes van inheemse planten erin). 
  • de verborgen kleine wereld met stereomicroscopen. Project Zoomlight on Small), waarbij leerlingen de kleine details van het ecosysteem gaan ontdekken.
  • zonne-energie, via NME Haarlem en Stichting Picosol, een stichting die zich inzet Pico Sol zet zich voor kleinschalige toepassingen van zonnepanelen in ontwikkelingslanden. Hierbij gaan de leerlingen ook zelf aan de slag om hun eigen zonnebloem op zonne-energie in elkaar te zetten. 
  • Planten: in een zaadje zit alles, wat eten planten, bloemetjes en bijtjes (en wind), etc. Voor De School in Zandvoort verzorgde ik in het voorjaar 2021 een lessenserie over planten voor alle groepen (kleuters, onder, midden en bovenbouw).
  • Plastic soep en afvalscheiding. Via de Stichting Ecokids en via het Project Let’s do it Kids lessen voor basisscholen en voorgezet onderwijs over plastic soep en de noodzaak van afvalscheiding (Van Afval naar Grondstof). 
  • Diverse natuurlessen. voor Ecokids geef ik via de NME-gids Amsterdam allerlei natuurlessen op basisscholen en af en toe op scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs. Van herfst- en lentewandelingen en wilde stadsafari’s tot het maken van papier en je eigen waterzuivering.
  • Ik val af en toe in als docent op de schooltuinen in Amsterdam, via de invalpool van Stichting Ecokids.

Hieronder wat voorbeelden om een indruk te geven. Wil je iets anders, aarzel dan niet om contact op te nemen. Bij elk thema weet ik wel één of meer leuke en interactieve lessen te verzinnen.