de natuur in met de bso - Buitenpaden

natuur in met de bso

Gun kinderen natuur!

Je zou graag meer met de BSO-kinderen naar buiten willen, naar het park of het bos, de natuur in. Bijvoorbeeld in de vakanties, maar misschien ook door de week.

Maar het blijkt dat het er in de praktijk weinig van komt. Helemaal als het wat minder mooi weer is. Of als er personeelsgebrek is en jullie al alle zeilen moeten bijzetten. 

Je blijft dan toch vaak weer binnen of laat de kinderen op het plein spelen.

En dat is jammer voor de kinderen én voor jou!

Om te beginnen kan ik bij je op de BSO langskomen om een buitenactiviteit in de natuur te organiseren voor één of meer groepen, denk daarbij aan de volgende workshops:

 • Eten uit de natuur
 • Vuur maken zoals de oermens
 • Speurtocht of schatzoeken in jullie buurt
 • Pijl en boog en/of katapult maken en leren schieten
 • Kleine beestjes onderzoek
 • Vogels spotten met verrekijkers
 • Wat leeft er in de sloot?
 • Zaadbommetjes maken
 • Maak kennis met je eigen boom uit de Keltische Bomenhoroscoop
 • Weg met zwerfafval (zwerfafval-estafette en opruimen)
 • Onderzoek weer en klimaat
 • Workshop over de egel, in samenwerking de Egelopvang Haarlem

Ik zorg voor de materialen en de voorbereiding, dus jullie hoeven alleen samen met de kinderen mee te doen!

Alle workshops zijn het hele jaar mogelijk, behalve ‘Wat leeft er in de sloot’. Dit kan vanaf het late voorjaar tot de vroege herfst. 

En ik bedenk ook graag een workshop op maat, afgestemd op jullie BSO en jullie kinderen!

Zelf doen?

Ik kan je ook helpen om dit soort activiteiten zelf te doen. Eigenlijk is dit niet zo moeilijk en heel leuk!

De afgelopen tien jaar heb ik in mijn werk voor BSO’s en naschoolse programma’s veel geleerd over natuur- en buitenactiviteiten, en welke kinderen leuk vinden en welke niet. 

Ik heb ook veel ervaring opgedaan over valkuilen en problemen die je kan tegenkomen. Ik heb geleerd hoe je deze kan omzeilen of oplossen.  . 

Ik kan je tips en advies geven over welke activiteiten goed passen bij jullie BSO en bij jullie kinderen.

Ik kan ook één of meer keer meedraaien op jullie groep(en), om samen met jullie buitenactiviteiten te organiseren en daar in een veilige setting ervaring mee op te doen. Dan is het goed te weten dat ik ook de bevoegdheid heb om als pedagogisch medewerker op een groep te staan (diploma Sociaal Cultureel Werk).

Verder kan ik jullie helpen met een vakantieprogramma. Juist voor oudere kinderen, vanaf een jaar of 7, is het heel fijn als zij tijdens de vakantie uitdagende activiteiten krijgen aangeboden.

Ook kan ik jullie helpen met tips en advies om de buitenactiviteiten te laten slagen. Zoals tips over veel voorkomende problemen, zoals wat te doen met slecht weer, als er kinderen naar de wc moeten en de communicatie naar de ouders. 

En waarbij je van je collega’s, locatie-managers en ouders hierin de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.

Is dit geschikt voor mijn BSO?

Vanuit iedere BSO kan je naar buiten, ook als je BSO midden in de stad ligt. De natuur begint bij de voordeur van de BSO, en die is overal te vinden.

Als je het beste voor je BSO-kinderen wilt, en open staat voor nieuwe ervaringen, neem de stap!

Wat anderen zeggen....

‘Laurien is een betrokken en kundige zelfstandige, fijn in de omgang en zeer toegewijd’ 

‘Laurien werkte zeer nauwkeurig; kon goed met de groepen leerlingen omgaan en zij reageerden erg enthousiast’

‘We hebben erg prettig samengewerkt. Wat ze beloofde, kwam ze na en deed ze snel'

Over mij

Al ruim tien jaar organiseer ik naschoolse kinderactiviteiten in de natuur. Daarnaast werkte ik ruim twee jaar als pedagogisch medewerker voor verschillende BSO’s (o.a. Natuurfontein in Amsterdam).

Met vallen en opstaan heb ik geleerd welke dingen het spelen in de natuur kunnen maken én breken. Ik heb geleerd hoe kinderen in de stadsnatuur spelen en wat kinderen buiten leuk vinden om te doen. Ook heb ik geleerd hoe je lastige problemen of situaties kunt oplossen of voorkomen.

Daarnaast kan ik putten uit mijn meer dan twintigjarige werkervaring als beleidsmedewerker en redacteur. Daarmee kan ik jullie helpen met het schrijven van teksten  voor jullie pedagogisch (beleids)plan of de communicatie naar de ouders.

Doordat ik zowel in het beleid als in de praktijk werkzaam ben geweest, kan ik makkelijk schakelen tussen deze ‘lagen’ en zie ik ook snel hoe dingen in een organisatie lopen (of niet lopen).

Mijn oorspronkelijke opleiding aan Wageningen Universiteit (tuinbouw), in combinatie met mijn latere opleiding Life & Nature Specialist (bij Landstede Zwolle) én mijn levenslange interesse en passie voor alles wat leeft, geven me bij dit alles een stevige basis.

Lees hier meer over mij. 

Wat anderen zeggen....

‘’Hi Laurien hierbij t beste compliment: we stapten de auto in en D..vroeg prompt ‘Wanneer is het weer?!’ 😄👍 Jullie hadden hem goed in t vizier, dus ik heb nu een heel moe maar happy kerel thuis. Dank!’’ *** ‘’Ontzettend bedankt nogmaals, ook voor de foto's. Wat hebben jullie J. blij gemaakt!’’ *** ‘’Bedankt voor de onvergetelijke dag, S. heeft genoten.’’