Genieten van de herfst - Buitenpaden

Genieten van de herfst

Het is de afgelopen weken echt herfst geworden; de bomen kleuren geel, rood en bruin en het is opeens een stuk kouder.

Het komt dus goed uit dat ik deze weken nog heel veel (late) herfstlessen en –wandelingen op Amsterdamse bassischolen op de planning heb staan.  Na een kort praatje in de klas over wat er met de bomen gebeurt in de herfst, en wat de dieren doen, gaan we een rondje rond de school lopen en mogen de kinderen bladeren en andere dingen verzamelen..

Het verbaast me elke keer hoe het toch lukt om midden in de stad, echt iets van de natuur mee te krijgen, al is het maar zo klein. Zo waren gisteren de kinderen van een islamitische basisschool helemaal in de ban van baby-slakjes, die verstopt zaten onder de blaadjes van een beukenhaag.

En vandaag bij een school in Amsterdam Oost, krijsten de kinderen eerst de oren van mijn hoofd bij het zien van een dikke regenworm, maar wilden later allemaal de regenworm aaien.  Ik vind het geweldig om te zien hoe een aanvankelijke aarzeling, en vies vinden, omslaat in verwondering en fascinatie.

Hieronder zie je een video-impressie van een bladerendouche met kleuters in Amsterdam-Nieuw West.

Voor oudere kinderen maak ik vaak zoekopdrachten: bijvoorbeeld een natuurzoekspel of een zoekkaart om te kijken van welke boom een herfstblad is (zie hier). Voor een naschoolse activiteit maak ik het vaak wat speelser. Deze week heb ik bijvoorbeeld met kinderen op de Ecoclub van de Johannesschool een herfstbladerenmemory gemaakt.

De week ervoor hebben we geschreven en getekend met inkt van inktzwammen.  Daarvoor had ik op een wandeling een paar dagen eerder twee omvergelopen inktzwammen meegenomen en in mijn broodbakje gedaan. Na twee dagen bij kamertemperatuur was het bijna volledig tot zwarte inkt verslijmd (tip: als je het daarna bewaart, gaat het heel erg stinken).

Voor mijn collega’s van de naschoolse opvang Natuurfontein, heb ik (ter ere van het tienjarig bestaan) twee paddenstoelenexcursies gegeven in het Rembrandtpark in Amsterdam. Na een eerste rondje leken er weinig paddenstoelen te staan, maar op een gegeven moment ging ik er steeds meer zien.

En met de collega’s erbij zagen we er zelfs nog meer. We hebben er volgens mij allemaal erg van genoten!

En voor de herfstvakantie had ik natuurlijk nog de Scholendagen in de Haarlemmerhout gehad. Gedurende twee weken kwamen er 27  groepen 7 een ochtend of een middag naar het Haarlemse stadspark om muziek te maken, op stap te gaan met Lodewijk Napoleon, te leren over klimaatverandering, duurzaamheid, voedselketens en nog meer. In deze video zie je een impressie van deze mooie activiteit. (voor een korte impressie kijk hier)

Kortom, de herfst geeft een overvloed aan werk én inspiratie! Dat wordt nog afkicken in de winter!

Ik ben zo druk met al deze activiteiten, dat ik nauwelijks nog wat mee heb gekregen van de VN-klimaatconferentie in Glasgow.  En ik laat ook verstek gaan bij de klimaatmars a.s. zaterdag……

En ja, daar voel ik me schuldig over. Want ergens vind ik dat ik daar ook mijn stem moet laten horen. Want een beetje spelevaren met kinderen is leuk, maar de grote dingen moeten ook worden aangepakt….zo denk ik bij mezelf.

Aan de andere kant: ik kan niet alles doen en niet overal bij zijn. Ik moet keuzes maken. En ik kies er nu voor de nadruk op natuureducatie te leggen, zodat kinderen liefde voor de natuur gaan voelen. Liefde voor de natuur en voor de aarde (en voor elkaar) is volgens mij de basis van alles.

Als middenweg besluit ik een financiële donatie te doen aan de organisatie van de klimaatmars, want door de vele opdrachten heb ik daar nu wel de middelen voor.  En op het moment dat ik de betaling afrond, denk ik bij mezelf: ‘zit ik nu niet mijn schuldgevoel af te kopen?’.

Herken je dat? Dat je van die interne discussies in jezelf voert over wat je wel of niet zou moeten doen voor de natuur, wereld, klimaat en/of mensheid?  Ik ben benieuwd!

INTERESSANT?

Schrijf je hier in om telkens (maximaal eens in de twee weken) een mailtje te ontvangen als ik een nieuw bericht heb geplaatst.

En deel dit bericht gerust! Dit kan makkelijk met de knoppen hieronder!

MEER LEZEN?

Aanbod: Gastlessen

Aanbod: Excursies

Aanbod: Projecten

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments