Waarom niemand de noodklok wil horen - Buitenpaden

Waarom niemand de noodklok wil horen

Vandaag zag ik twee berichten achter elkaar:

Dijkgraven luiden noodklok; droogte nog steeds groot probleem

Libellenonderzoekers luiden de noodklok; niet alleen de dagvlinders en de bijen hebben het zwaar. Ook de aantallen libellen en waterjuffers gaan voor het eerst sinds jaren achteruit.

Ik had de neiging om deze berichten snel weg te klikken, op zoek naar wat leukers, luchtigers. Ik had helemaal geen zin in die noodklokken!

Voor de ‘grap’ ben ik toen gaan kijken hoeveel keer google vermeldingen over één of andere noodklok van, alleen al van afgelopen week. Schrikbarend veel. Naast de al genoemde dijkgraven en libellenonderzoekers vond ik de volgende noodklokluiders:

 • Azc -medewerkers (over onveilige werksituaties)
 • Tandartsen (over onbetaalbare tandzorg voor armen)
 • Fysiotherapeuten (over wurgcontracten en tweedeling in de zorg)
 • Vogelbescherming (over de achteruitgang van weidevogels in Friesland).
 • Noodklok over advies over energiebesparing in Breda (moet stoppen vanwege tekort subsidie).
 • Groningers luiden de noodklok (over aardbevingen en gaswinning)
 • Universiteit Twente luidt de noodklok over wereldwijd tekort aan regenwater
 • Burgemeester Jorritsma van Eindhoven over de criminaliteit in de stad
 • Minister van VWS Hugo de Jonge over de steeds verder oplopende kosten van de zorg.  In Buitenhof)
 • Samenwerkingsveband Duitse havens over de haperende sluizen en belabberde toestand van vaarwegen.
 • Pulsvissers, die de pulsvisserij willen behouden.

etc.

Neerslachtig

Na een kwartiertje googlen was ik zo neerslachtig, dat ik eerst maar eens even buiten ging wandelen, om te genieten van het voorjaar (dat natuurlijk veel te vroeg komt, daar zal ook de noodklok al wel over geluid zijn).

En nu even serieus: het zijn gewoon serieuze problemen die op ons bordje liggen. En acuut ook! Maar luistert er dan schijnbaar niemand naar dit hulpgeroep en gaan we gewoon door met vliegen, vlees eten, apparaatjes kopen, eten weggooien, etc. etc.?

Mensen worden lamgeslagen door grote wereldproblemen (zie o.a. mijn vlog over het boek klein –Groot. Bovendien willen mensen zich goed voelen, ook over zichzelf. Het is dan een menselijk trekje om weg te kijken (of anderen de schuld te geven) van dit soort ellende.

Dus, hoe erg de problemen ook zijn, de noodklok luiden is niet erg efffectief en werkt vaak averrechts. Beter is het om het klein en concreet te houden. Wat kan je er hier en nu aan doen, hoe klein dan ook?

Zo probeer ik er zelf ook mee om te gaan. Kleine dingen die ik hier en nu kan doen, hoe onbenullig ze misschien soms lijken. Dus bijvoorbeeld uitzoeken hoe ik Roti-pannenkoekjes kan maken van kikkererwtenmeel, zie onderstaande video.

En door dit blog te schrijven, waardoor ik hopelijk andere mensen inspireer. En door een discussie te voeren met puberzoon die graag naar Azië wil op vakantie. En door komende zondag mee te lopen in de Klimaatmars.

‘mensen met een fijne boodschap worden een naar iemand’

En dan het liefst zonder drammerigheid. Want, zoals Berthold Gunster van Omdenken het verwoordt: veel mensen met een fijne boodschap worden een naar iemand.

Omdat ze vinden dat die boodschap ‘persé in de de ander moet’. Wat dus niet lukt.

Beter is het te accepteren dat niet iedereen met mijn boodschap mee zal gaan. Ondertussen probeer ik iedereen natuurlijk wel te verleiden… 😉

MEER LEZEN?

Mensen gedragen zich niet logisch

Is gedragsbeïnvloeding vies?

INTERESSANT?

Schrijf je dan hier in. Dan krijg je (maximaal één keer per 2 weken) mijn blog of vlog als eerste rechtsstreeks in je mailbox. Wel zo makkelijk!

En deel vooral dit bericht via je eigen Social Media. Dat kan gemakkelijk met de deelknoppen hieronder!

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
2 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Henriët van der Vaart
Henriët van der Vaart
3 jaren geleden

Ja, van noodklokken en rampscenario’s heeft iedereen genoeg daar heb je helemaal gelijk in. Wat die Berthold zei over verleiden, was ook interessant. Met andere woorden de hele associatie van “móéten” kan niet in je boodschap. Jouw bevlogenheid ( die ik alleen maar waardeer) zit je in je blog naar mijn mening wel een beetje in de weg. Dat geeft andere mensen een gevoel van tekortschieten, en dat is nooit een leuk gevoel. Zou het niet helpen je onnozeler voor te doen dan je bent en blog te brengen als: “kijk eens, ik heb rotippannekoekjes gebakken van kikkererwtenmeel en lekker… Lees verder »