Verdwijnen kinderen uit het straatbeeld? - Buitenpaden

Verdwijnen kinderen uit het straatbeeld?

Het laatste kind op straat, zo heette het symposium dat vorige week in Amsterdam was georganiseerd, mede naar aanleiding van het 12-jarig bestaan van speeltuin Het Woeste Westen. Martin Hup, directeur van het Woeste Westen noemde het ook een ‘droevig feestje’. Het Woeste Westen mag dan nog steeds in populariteit groeien, ‘in het wild’ buiten spelen kinderen zijn er steeds minder.

Ook dagvoorzitter Yvette Vervoort (directeur Expertisecentrum Kinderopvang), en na haar alle andere sprekers, bevestigden deze sombere boodschap. Vervoort vertelde over haar moeder, die als kind op de fiets tientallen kilometers aflegde, om familie te bezoeken. Haar eigen actieradius als kind was al een stuk kleiner. Wel liep ze al snel zelf naar school en naar speelplekken in de buurt. Haar ouders wisten niet waar ze was, als ze maar met het eten thuis was. Voor de huidige generatie kinderen is dit laatste beeld alweer ondenkbaar.

Het is een ‘breed probleem dat breed aangepakt moet worden’, aldus Hup. ,,We moeten in actie komen, bepleiten wat echt spelen is, zonder bemoeienis van volwassenen. Ik ga vanavond tevreden naar huis als mensen deze boodschap gaan verspreiden.’

Ik doe in elk geval mijn best (😜), met zes blogberichten over deze dag. Hieronder vind je een overzicht van deze berichten, met telkens een doorlink naar het betreffende bericht.

De introductie over PARS-Playwork heb ik niet gevolgd, omdat ik hierover een paar jaar geleden al een masterclass volgde. Over deze interessante aanpak over hoe je kinderen écht kan laten spelen, maakte ik eerder al een blogbericht.

Overzicht blogartikelen:

Ook het gelijknamige boek ‘Het laatste kind op straat’ is zeer de moeite waard. Het biedt interessante achtergrondinfo en stimulerende verhalen. Hier vind je meer info over het boek en kan je het bestellen.

MEER LEZEN?

Blog: Kinderen steeds meer achter scherm en minder buiten

Blog: Een frisse kijk op kinderen die eeuwenoud is

Blog: Kinderen kinderen laten zijn (Over Pars-Playwork)

Aanbod: Natuurclubs en workshops

INTERESSANT?

Schrijf je hier in om telkens (maximaal eens in de twee weken) een mailtje te ontvangen als ik een nieuw bericht heb geplaatst.

En deel dit bericht gerust! Dit kan makkelijk met de knoppen hieronder.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Voordat je gaat...vergeet niet je gratis e-book aan te vragen!