Natuur als troost in donkere tijden - Buitenpaden

Natuur als troost in donkere tijden

Het voelde heel dubbel. Ik was keihard aan het werk aan een nieuwe website (buurtwandelen, update januari 2022: inmiddels is deze site weer uit de lucht), om te vertellen hoe goed het is om dagelijks te wandelen. En tegelijkertijd kwam ik zelf steeds minder buiten.

Mijn frustratie liep op, er waren technische problemen, dingen werkten niet zoals ze moesten werkten. En de lockdown werd verlengd en de avondklok opeens realiteit.

Opeens drong mijn eigen boodschap weer van ver tot mij door: ‘Ga naar buiten!’.  En dat heb ik de afgelopen dagen ook lekker veel gedaan.

En het gekke was, nadat ik een paar dagen weer regelmatig naar buiten was gegaan, en mijn website even had losgelaten, één technisch probleem ‘vanzelf’ leek te zijn opgelost, en dat andere problemen toch niet zo heftig waren als ik dacht.

Tegelijkertijd viel me op dat het aantal natuur-bezoekers nog steeds groeit. Zelfs op een doordeweekse dag is de parkeerplaats bij een natuurgebied overvol. Iets wat vroeger alleen op mooie zondagen in het voorjaar gebeurde.

Steeds meer mensen gaan de natuur in. Ik vind dat een mooie ontwikkeling. Je ziet ook vaker mensen, met onhandige schoenen of kleding, die het blijkbaar nog niet zo gewend zijn.

Nieuwe natuur-fans

De natuur heeft echt een nieuw publiek aangeboord. Zelfs mijn kinderen van 17 en 19 gaan soms uit vrije wil wandelen met een vriend of vriendin. En kunnen soms enthousiast terugkomen en vertellen wat ze allemaal hebben gezien.

De Amerikaanse Universiteit  Vermont onderzocht dit voor de Amerikaanse situatie. En het blijkt inderdaad zo te zijn dat ruim een kwart van de bezoekers van natuur en parken, ‘nieuwe’ bezoekers zijn, mensen die daarvoor niet of nauwelijks de natuur opzochten.

Nu, tijdens de tweede lockdown, lijken zelfs nóg meer mensen de natuur op te gaan zoeken, terwijl het weer minder aantrekkelijk is. Of misschien juist omdat het weer minder aantrekkelijk is. In de vorige lockdown zaten veel mensen misschien nog op hun balkon of in de tuin, maar willen er nu toch ook echt even uit.

De keerzijde

De populariteit van de natuur heeft ook zijn keerzijde. Boswachters luiden de noodklok en melden overlast. Natuurgebieden en/of parkeerplaatsen werden en worden afgesloten. De take-away-horeca dicht als ontmoedigingsbeleid.

Zomaar wat nieuwskoppen (uit regionale kranten) van de afgelopen weken:

‘In de ‘file’ om een wandeling: natuurbeheerders worstelen met dilemma door corona

Coronawandelaars’ massaal de natuur in en dat heeft een prijs: ‘Minder respect voor het groen dan tijdens eerste lockdown’

Herten onrustig door coronawandelaars, vier aanrijdingen binnen 12 uur op Goeree-Overflakkee

Topdrukte in bossen zorgt voor overlast

Wat opvalt, is dat het eigenlijk meestal gaat om overlast door parkeren; volle parkeerterreinen, mensen die in de berm parkeren en files naar de gebieden. En met wrijvingen tussen bijvoorbeeld wandelaars en mountainbikers. Maar soms dus ook herten die door de drukte in de natuurgebieden opgejaagd worden en een drukke weg gaan oversteken.

Natuur ook in je eigen buurt

Alleen al vanwege de overlast door parkeren, vind ik dat wandelen in je eigen buurt best meer mag worden gepromoot. Als je in je eigen buurt gaat wandelen, heb je geen auto nodig. Je kan direct vanuit je huis wandelen, of eerst misschien een klein stukje fietsen.

Daarnaast biedt je eigen buurt ook veel natuur, maar vaak moet je daar net iets beter voor kijken. Dat wilde ik ook met Buurtwandelen laten zien. Nu is dat helaas niet gelukt (update januari 2022), maar gelukkig biedt mijn educatie aan kinderen hier ook volop mogelijkheden voor.

INTERESSANT?

Schrijf je hier in om telkens (maximaal eens in de twee weken) een mailtje te ontvangen als ik een nieuw bericht heb geplaatst.

En deel dit bericht gerust! Dit kan makkelijk met de knoppen hieronder.

MEER LEZEN?

Blog: De acht grote lessen van de natuur

Blog: Op safari in Amsterdam Nieuwwest

Blog: Natuurles is eigenlijk levensles

Blog: Kinderen steeds meer achter scherm en minder buiten

Aanbod: Routes en educatiemateriaal, gastlessen, Natuurclubs en workshops

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments