Hoe een BSO op mijn pad kwam… - Buitenpaden

Hoe een BSO op mijn pad kwam…

Nog geen twee weken geleden, tijdens één van die donkere saaie dagen waarop ik terugblikte op het afgelopen jaar, was ik het zzp-bestaan opeens behoorlijk zat. Enorme pieken in het voorjaar, en een gapend gat in najaar en winter. Voor de financiën hetzelfde.

Ik zat opeens weer stiekem te dagdromen over solliciteren. Ik typte op de vacaturesite indeed het woord ‘natuur’ in en de vacatures bij de kinderopvang en buitenschoolse opvang vlogen om mijn oren.

Ieder kind heeft recht op natuur!

Bijna acht jaar nadat allerlei organisaties het manifest ‘Ieder kind heeft recht op natuur!’ ondertekenden, zijn er blijkbaar heel veel kinderopvangorganisaties met het thema aan de slag gegaan.

Helaas kon ik geen onderzoek vinden wat de stand van zaken nu is. Komen er via de kinderopvang nu daadwerkelijk meer kinderen in contact met de natuur? In het algemeen lijkt het er helaas juist op dat kinderen steeds minder buiten komen (zie eerder blog).

Het begon bij mij wel te kriebelen: wat nou als ik in een parttime baan bij een buitenschoolse opvang ook lekker met kinderen de natuur mag ontdekken, binnen en buiten? En me dat een basis geeft onder het schommelige zzp- bestaan?

Maar ja, dat zou minstens anderhalf jaar studeren en de nodige financiën vergen. Ik belde een BSO in de buurt of misschien een combinatie van studeren en werken mogelijk was. Na enig uitzoeken van hun kant, bleek tot mijn en hun verrassing dat ik daar al een diploma voor had (van 2009 tot 2012 heb ik een vorm van een Sociaal Werker-opleiding gedaan).

Eind vorige week ondertekende ik een contract voor drie maanden bij diezelfde BSO! Morgen is mijn eerste werkdag. De betreffende BSO doet al behoorlijk wat op buitengebied, ze hebben bijvoorbeeld een mooie buitenspeelplaats met kippen en konijnen en komen bijna iedere dag buiten.  Maar ik zag ook al dat er nog veel meer mogelijk was.

Ik neem de uitdaging met beide handen aan. Ik ga met veel enthousiasme aan de slag om natuur en buiten zijn een nog nadrukkelijkere rol in het leven van de kinderen op deze BSO te geven.

Ik loop over van ideeën, er staan voor morgen al allerlei tassen met loeppotjes, knutselspullen en dennenappels klaar. Ik heb er superveel zin in! Nu maar hopen dat het niet de hele dag regent.

Hoewel ik veel ervaring heb met buiten- en natuuractiviteiten met kinderen, denk ik dat ik de komende maanden ook veel ga leren: hoe werkt het in een BSO, hoe werk je samen met collega’s (met misschien een iets minder donkergroen hart) en hoe kan je kinderen via hun eigen spelen prikkelen en stimuleren om de natuur te ontdekken?

Kortom, het kan best zijn dat ik hier de komende maanden wat minder blogs ga posten, omdat mijn energie grotendeels naar de BSO zal stromen. Aan de andere kant: wellicht leveren mijn ervaringen wel weer inspiratie op voor nieuwe posts!

INTERESSANT?

Schrijf je dan hier in. Dan krijg je (maximaal één keer per 2 weken) mijn blog/vlog als eerste rechtstreeks in je mailbox. Wel zo makkelijk!

En deel dit bericht gerust! Dit kan makkelijk met de knoppen hieronder!

MEER LEZEN?

Rapport Alterra (2008): Groene kinderopvang. Praktijk-georiënteerd onderzoek naar de mogelijkheden van uitdagende speelnatuur binnen de buitenschoolse kinderopvang.

Blog: het belang van vrij, natuurlijk én risicovol spelen in de natuur

Blog: Kinderen steeds meer achter scherm en minder buiten

Blog: Kinderen kinderen laten zijn

Aanbod: Natuurclubs en workshops, gastlessen, excursies en feestjes

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments