Tijdens de Beneluxconferentie, vorige week in Brussel, gingen we ook de stad in voor een gesprek met initiatiefnemers van groene projecten. Eén van de inspirerende projecten was dat van Natagora, een van de twee Waalse natuurbeheer- en natuurbeschermingsorganisaties.
Puzzelstukje
Natuurorganisatie Natagora moedigt particulieren, scholen, overheden en bedrijven aan om een stukje grond aan de natuur over te laten. Voor particuliere tuinbezitters is er een bordje in de vorm van een puzzelstukje, wat benadrukt dat zij een deel zijn van het grotere geheel.
Door al groene ‘eilandjes’ met elkaar te verbinden, kan de achteruitgang van de biodiversiteit gekeerd worden, is het idee. Grote beschermde natuurgebieden, worden op deze manier gekoppeld met kleinschalig groen, samenvoegd tot ‘groene tentakels’ de stad in.
Deze groene tentakels zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar ook voor de mensen. ,,Als we geen contact met andere levende wezens hebben, worden we ziek en gek. We moeten af en toe gewoon naar buiten, het groen in, en dieren zien’’, aldus Gailly van Natagora.
Nieuwbouwprojecten
De natuurclub praat ook steeds meer mee in nieuwbouwprojecten. Door slimme maatregelen kan het zo zijn, dat de biodiversiteit na de bouw zelfs groter is dan ervoor. Projectontwikkelaars zijn enthousiast, als zij de resultaten zien.
Gailly vertelde over een projectontwikkelaar die na oplevering trots een drone-filmpje van het gebied had gemaakt, om te laten zien hoe mooi het is geworden. En de kraanmachinist werd zo betrokken, dat hij in het weekend vrijwillig komt helpen met het onderhoud.
Ook iets voor Nederland?
Als Nederlandse deelnemers vroegen we ons dus meteen af, waarom zoiets nog niet in Nederland bestaat. Vergelijkbare initatieven zijn er overigens wel (zie hieronder), maar veel meer versnipperd.
In Nederland is er het Tuinreservatenproject, een samenwerking van o.a. IVN, KNNV, Vogelbescherming en andere natuurclubs, maar helaas nog niet met terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten of de provinciale landschappen. En lokaal zijn er in Nederland vast wel mooie samenwerkingen met projectontwikkelaars.
Maar het mooie van het Waalse voorbeeld was dat het allemaal bij elkaar wordt gebracht. Vele eilanden maken zo groene tentakels. Ook iets voor Nederland?
MEER LEZEN OVER DEZE CONFERENTIE?
Wat is het effect van onze educatie?
Van educatie naar participatie
ANDERE BERICHTEN OVER GROEN IN DE STAD
Blog: ‘We zijn geen eiland, we zijn allemaal verbonden’
Blog: De Amsterdamse natuur zit vol mogelijkheden
Blog: Op safari in Amsterdam Nieuwwest
Aanbod: projecten, gastlessen en Natuurclubs en workshops
INTERESSANT?
Schrijf je dan hier in. Dan krijg je (maximaal één keer per week) mijn blog of vlog als eerste rechtstreeks in je mailbox. Wel zo makkelijk!
En deel vooral dit bericht via je eigen Social Media. Dat kan gemakkelijk met de deelknoppen hieronder!