Duurzame ontwikkeling is net als snoeien - Buitenpaden

Duurzame ontwikkeling is net als snoeien

Dit weekend was ik hoogstamfruitbomen aan het snoeien, samen met andere vrijwilligers. En terwijl ik zo bezig was, zag ik steeds meer parallellen tussen het snoeien van fruitbomen en duurzame ontwikkeling.

Om te beginnen moet je bij snoeien lastige keuzes maken. Laat ik deze tak staan, en haal ik die andere weg? Of andersom. Vaak is voor beiden wel wat te zeggen. Maar wat je uiteindelijk wil, is meer fruit en dat kan niet als er allemaal takken over elkaar heen groeien.

En dat is bij duurzame ontwikkeling natuurlijk ook zo. Het is duidelijk dat we in de toekomst bepaalde gewoontes moeten aanpassen om onze kinderen en kleinkinderen van ‘fruit’ te voorzien. Doen we dat dan door massaal over te stappen op zonne-energie, of zijn windmolens toch efficiënter? Of zweren we massaal ons stukje vlees af?

Zuigers wegzagen

Net zoals bij duurzame kwesties, raakte ik bij het snoeien regelmatig het overzicht kwijt. Het was zo’n wirwar aan takken. Waar moest ik nou beginnen?

Dan begon ik met het weghalen van de takken die sowieso weg moesten. Je hebt het misschien wel eens gezien: van die grote, dikke, snelgroeiende takken die recht omhoog schieten. Ze worden ook wel ‘zuigers’ genoemd. Die doen de boom in elk geval geen goed. Als je die weghaalt, zie je al een stuk duidelijker hoe je verder kan.

Ik denk dat we in onze duurzame ontwikkeling ook onze ‘zuigers’ hebben. Bijvoorbeeld het nog steeds (skyhigh) groeiende vlieg- en wegverkeer. Als je in elk geval die groei een halt kan toeroepen, ben je al een stukje opgeschoten.

En misschien is onze consumptie van vlees en zuivel ook wel zo’n grote ‘zuiger’. Hoe mooi zou het zijn als er op deze producten een hogere belasting zou zitten, om de plantaardige alternatieven een stuk goedkoper te maken. Dat zou een meer plantaardig dieet een lekkere boost kunnen geven.

Goed is goed genoeg; in de natuur bestaat geen perfectie

Omdat er bij duurzame ontwikkeling, net als bij snoeien, altijd meerdere wegen zijn die naar Rome leiden, doe je het nooit goed. Er is altijd wel wat te zeggen voor de keuze die je nou net niet hebt gemaakt. En iedereen vindt er wat van, aangejaagd door de (Social) Media.

Ik vind het dan ook een opwekkende gedachte dat in de natuur geen perfectie bestaat, zo leerde ik vorige week tijdens een workshop Biomimicry tijdens de Masterclass Duurzaam Onderwijs.

Biomimicry gebruikt de ‘genialiteit van de natuur voor duurzame innovatie’. En hoewel de natuur dus geniaal is (miljarden jaren van evolutie, dus innovatie) is zij bij lange na niet perfect. ,,Goed is goed genoeg”, aldus Bowine Wijffels van Biomimicry NL.

We hoeven dus niet te wachten tot de ultieme oplossing wordt uitgevonden (als die al zou bestaan). We kunnen nu al aan de slag gaan met wat we nu hebben, weten en kunnen. En transparant zijn in de keuzes die worden gemaakt en waarom die worden gemaakt.

En gaandeweg steeds weer aanpassen, vernieuwen, de plannen veranderen. In de wetenschap dat je, net als bij fruitbomen, pas in de toekomst weet wat je maatregelen hebben opgeleverd.

Maar dat geeft helemaal niet. Want zoals Martin Luther King ooit zei: ”Als je vertrouwen hebt, hoef je niet de hele trap te zien om de eerste stap te zetten.’

‘Houd het luchtig!

Een belangrijk doel van snoeien van fruitbomen is, om licht en luchtigheid te creëren. En dat mogen we in de duurzaamheid ook best meer doen. Ik maak me soms ook schuldig aan getob en somberheid. Maar daar houden mensen niet van (zie ook een eerder blog).

Ik las van de week een mooie analyse in Trouw over de uitslagen van de verkiezingen van vorige week, en hoe het komt dat zoveel mensen voor Thierry Baudet en zijn partij  hebben gekozen. ‘Linkse’ politici bieden de mensen alleen maar doemverhalen, waardoor mensen bang zijn dat hun gehaktbal, baan, auto, pensioen of wat dan ook wordt afgepakt.

Mensen kunnen slecht tegen het idee iets te kunnen verliezen (zie ook een eerder blog).  Dus gaan deze bange mensen schuilen bij iemand zegt dat ze gewoon op dezelfde voet door kunnen gaan met hun leven.

Aan verkondigers van de duurzame boodschap dus de mooie en uitdagende opdracht: met een nóg mooier verhaal komen, vol wenkende toekomstperspectieven, die de angst voor verandering verzacht.

Niet zeggen wat je niet wilt, maar zeggen en laten zien wat je wel wil!

INTERESSANT?

Schrijf je dan hier in. Dan krijg je (maximaal één keer per 2 weken) mijn blog of vlog als eerste rechtsstreeks in je mailbox. Wel zo makkelijk!

En deel vooral dit bericht via je eigen Social Media. Dat kan gemakkelijk met de deelknoppen hieronder!

MEER LEZEN:

Blog: Duurzaamheid leuk en luchtig

Blog: De aantrekkelijke onduidelijkheid van duurzaamheid

Blog: Hoopvolle klimaatmars met verbroedering

Blog: Waarom niemand de noodklok wil horen

Blog: Mensen gedragen zich niet logisch:

Blog: Waarom het veranderen van gewoontes zo moeilijk is

Aanbod: gastlessen, educatiemateriaal en projecten

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments