De vrolijkheid van de lente - Buitenpaden

De vrolijkheid van de lente

Hoewel het afgelopen maandag ‘pas’ officieel lente was, konden we al wekenlang genieten van zonnig weer.  Je ziet iedereen vrolijk worden, de terrassen zitten vol en hier en daar verschenen al rokjes en korte broeken.

Ook ik heb van de voorjaarszon genoten, onder meer bij alle natuuractiviteiten met kinderen. Zo heb ik met de Natuurclub voor Ecokids in Haarlem Oost vogels gespot (zie hier voor de zoekkaart die ik hiervoor maakte), waarbij de kinderen erg onder de indruk waren van de grote ganzen die in de sloot dobberden. Ook vonden ze het erg interessant om met een verrekijker te leren kijken.

We hebben ook zelf vogelnesten gebouwd, van rietstengels en takken. Ik had gedacht dat sommige kinderen (al 8 of 9) dit misschien een beetje kinderachtig zouden vinden, maar ze gingen er volledig in op. Misschien kwam het wel doordat ze hierbij ‘de jongens tegen de meisjes’ wilden doen, en heel graag weten wie er nou ‘gewonnen’  had, maar ik vond beide nesten prachtig!

Met de Natuurkleuters van Ecokids in Amsterdam heb ik kruidenboter van daslook gemaakt, waarbij de kleuters terwijl ze de daslookstukjes door de boter roerden ook regelmatig een volle lepel boter in hun mond staken 🤨 .

De meesten vonden het wel lekker en leuk, maar nog leuker was het om met een stok in een ondiepe vijver te peuren en er drijvende houtstronken en planken uit te vissen. Dit was echt het hoogtepunt van de middag! Je leest het, kleuters blijven me nog steeds verbazen!

Een andere keer ging ik met de kleuters een stukje lopen naar een parkje, waarbij ze na vijf minuten al begonnen te klagen dat ze moe waren en dat ze pauze wilden.

Ze gingen toen madeliefjes in het gras zoeken, en renden van de voorjaarsopwinding over het grasveld. Na deze ‘pauze’ liepen we weer verder en zagen nog andere bloemetjes, deden we een spelletje met de dennenappels die daar lagen, waarna ze nog heel even mochten spelen in een klein speeltuintje.

Op de terugweg mochten ze nog even een stukje magnoliabloem proeven. Nog nakauwend kwamen ze bij hun vaders en moeders aan. ,,We hebben bloemen gezoekt en bloemen geproefd’’, zo vatte een jongetje samen.

Met drie klassen van een school bij het Flevopark in Amsterdam ging ik op zoek naar insecten en andere geleedpotigen. Na enige aarzeling om ‘die vieze dingen aan te raken’, gingen ze helemaal los.

Eén jongen had zelfs een hommel gevangen en was daar heel trots op. ,,Ik ben de king, want ik heb een hommel gevangen’’, riep hij uit. Ik had dat moment willen aangrijpen om te vertellen dat alle hommels, die we nu zien, koninginnen zijn, maar de aandacht was al weer weg, op naar het volgende avontuur!

Bij het voorjaar hoort natuurlijk ook een voorjaarsschoonmaak, en het zal daarom wel niet voor niets zijn dat de jaarlijkse Opschoondag van Nederland School altijd in maart is. Ook bij mijn natuurclubs en lessen heb ik zwerfaval opgeruimd. Ik verbaas me er telkens weer over hoe leuk kinderen dat vinden. Bij een school in Amsterdam Zuidoost hadden de kinderen tientallen sigarettenpeuken opgeraapt en wilden eigenlijk niet naar school terug.

Als ik dit zo allemaal teruglees en terugzie, dan word ik er weer helemaal blij van. Soms moet ik me er zelf weer aan herinneren hoe mooi mijn werk is wat ik doe. Dus misschien schrijf ik deze berichten ook wel een beetje voor mezelf (😉).

Zo bedacht ik, toen ik met mijn website bezig was, dat het wel leuk zou zijn om een soort samenvatting te maken van alle tips en inspiratie uit de blogs. Allereerst voor mezelf, voor momenten dat ik even geen inspiratie heb, als dingen tegen zitten of ik gewoon sacherijnig ben.

Later bedacht ik: ik kan daar ook andere mensen mee inspireren, dus ik maak er een (gratis) e-book van. Zo gezegd, zo gedaan. Het e-book is nog niet af, maar ik zit al op ruim tachtig tips. Schrijf je hier in als je een bericht wil ontvangen als het klaar is.

MEER LEZEN?

Blog: Genieten van de herfst

Blog: Een boks voor een meelbes: de kracht van de bomenhoroscoop

Blog: Op safari in Amsterdam Nieuwwest

Aanbod: gastlessen en Natuurclubs en workshops

INTERESSANT?

Schrijf je hier in om telkens (maximaal eens in de twee weken) een mailtje te ontvangen als ik een nieuw bericht heb geplaatst.

En deel dit bericht gerust! Dit kan makkelijk met de knoppen hieronder.

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments