Bronnen shoppen in de tropen
Uitleg werkwijze en bronnen scores voedingsmiddelen
tropische kas
De scores voor de voedingsmiddelen die in de recepten worden
gebruikt, zijn een indicatie van het effect op de wereld. Daarbij is een soort
gemiddelde genomen van het effect op klimaatverandering, biodiversiteit,
landgebruik, watergebruik, dierenwelzijn en mensenrechten.
Om te beginnen is het natuurlijk discutabel om zulke heel
verschillende effecten op te tellen en te middelen: je bent dan als het ware
een gemiddelde van appels en peren aan het berekenen. Maar het is beter dan
niets.
Verder ontbreken voor veel voedingsmiddelen gegevens over
het effect op de wereld, of zijn er maar gegevens over één bepaald aspect.
Ook is in verschillende onderzoeken verschillend gekeken.
Soms is naar het effect gedurende de hele levenscyclus gekeken (totdat het bij
de consument op het bord ligt), maar bij andere producten is er alleen gekeken
naar de productie. Hier zit dus het transport en eventuele verliezen bij
transport en bewaring niet bij. Om een zuivere vergelijking te krijgen, is
hiervoor gecorrigeerd.
Als er helemaal geen gegevens over een bepaald ingrediënt
waren, is een inschatting gemaakt op basis van kwalitatieve bronnen (zie
hieronder) en vergelijking met gelijksoortige ingrediënten waarvan wel gegevens
bekend zijn.
Duidelijk is, dat één en ander met de ‘natte vinger’ is
ingeschat. Het doel is om inzichtelijk te maken hoe je het effect op de wereld
kan beperken door andere ingrediënten te kiezen.
De gegevens over het effect op de wereld, zijn meestal
uitgedrukt per kilo. Bij de recepten is de score aangepast op de hoeveelheid
die wordt gebruikt.
De volgende bronnen zijn gebruikt:
De groente- en fruitkalender van Milieucentraal. Hier stond per
groente of fruit, en per maand, een duurzaamheidsscore (A tot en met F).
Inmiddels staat deze kalender niet meer online. Omdat het heel veel tijd kostte
om deze kalender actueel te houden, heeft Milieucentraal ervoor gekozen in te
zetten op andere adviezen, zoals adviezen tegen milieuverspilling. Zie hier
voor een algemene toelichting over het milieueffect van groente- en fruit op
deze pagina.
Algemene info van Milieucentraal:
Openbare onderzoeken en cijfers van Blonk-consuntants, bijvoorbeeld deze: Environmental
impact of foods en deze
uitleg over de Carbon footprint. Inmiddels zijn er meerdere interessante
publicaties bijgekomen, voor wie verder wil lezen (zie portfolio Blonk Consultants).
Rapporten: CE Delft:
- Milieuanalyses
Voedsel en Voedselverliezen( 2010) ) - Life Cycle Impacts of Proteinrich Foods for Superwijzer (2011)
- Food Commodity Foodprints(2015)
- Milieueffecten van verbeteropties voor de Nederlandse eiwitconsumptie
organisatie greeneatz over de carbon footprint van voedsel
Diverse
cijfers op een oude forum-pagina van veganisme.org
Informatie van Natuur en Milieu: Eet
yoghurt zonder zorgen
En ook hier
vind je meer informatie over plantaardige zuivel.
Uitgebreide
informatie over natuurlijke en kunstmatige vanille.
Info
over olijfolie van The Green Vegans
Artikel
van De Volkskrant over granaatappelpitjes
Blog over
duurzaamheidsaspecten dadels
Bericht op One World: De
bittere waarheid over je kop thee.
Artikel Trouw: Ethiopische
suiker voor beter milieu
Artikel
van de Belgische Oxfamwereldwinkel over suiker
Ook interessant: voedselafdruk
van het voedingscentrum