Mensen willen hun vrije tijd steeds meer samen met anderen doorbrengen. Samen met hun kinderen, familie of vrienden. En dan niet alleen samen zijn, maar vooral ook samen beleven. Dit signaleert bijvoorbeeld trendwatcher Goof Lukken ( www.vrijetijdskennis.nl) sinds 2012, en ook op een recente Netwerkdag voor Plattelandstoerisme herhaalde hij deze zogenoemde Connect&Share-trend.

Die trend is er natuurlijk niet van vandaag of gisteren. Al meer dan twintig jaar geleden hadden ouders het over ‘kwaliteits-tijd’ met de kinderen. Tijd die je bewust plande om samen met je kind te zijn en samen dingen te doen.

Vrije tijd wordt steeds meer ‘kwaliteitstijd’, al wordt de term niet zo veel meer gebruikt. Op vakantie is het voor steeds meer mensen niet meer genoeg dat de kinderen het naar de zin hebben, en dat de ouders een boekje lezen bij de tent of bungalow. De ouders willen samen met hun kinderen iets doen.

Ik merk het bijvoorbeeld in mijn vrijwilligerswerk als natuurgids voor het IVN (Instituut voor natuurbeschermingseducatie en duurzaamheid). Gingen we tot een paar jaar geleden nog op pad met alleen de kinderen, nu willen de ouders ook mee.

De ouders geven aan dat zij hun kinderen door de week toch al zo weinig zien, en dat ze juist in het weekend dingen samen willen doen. Daarnaast zeggen ze juist te willen genieten van het genieten van hun kinderen. Daar willen ze bij zijn, en ze willen niet apart het bos in gestuurd worden.

samenbeleven

Als de kinderen het naar de zin hebbben….

De vrijetijdssector speelt nog niet altijd optimaal op de ‘samen-doen’-trend in, zie ik om me heen. De animatie is vaak nog gericht op alleen de kinderen. ,,Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben de ouders dat ook’’, is vaak het motto.

Ik betwijfel of dat motto nog altijd op gaat. Andersom klopt het wel. Het is zeker waar dat zeurende kinderen, die zich vervelen, je vakantie goed kunnen verpesten. Maar als de kinderen zich vermaken, hoeft dit niet altijd voor de ouders te gelden.

Zo was ik in de meivakantie op een camping in Luxemburg, waar de kinderen het uitstekend naar de zin hadden, maar waar ik zelf toch een beetje een ‘leeg’ gevoel van overhield. Ik zag de kinderen nauwelijks, omdat er zoveel leuks voor hen georganiseerd werd.

De rol van mij en mijn partner als ouders werd beperkt tot het doen van boodschappen en het op tijd serveren van de maaltijden, zodat de kinderen weer op tijd waren voor de volgende activiteit.

Van langer geleden herinner ik me nog de knutseluurtjes, het meeleeftheater en de bingoavonden. De bingo-avonden waren ‘gemengd’. De kinderen vonden het fijn toen we meegingen toen ze nog niet zo snel waren met cijfers. Maar zodra ze dat onder de knie hadden, moesten we weer weg blijven. Dat vond ik overigens niet zo erg, want ik ben geen grote fan van bingo.

Samen puzzelen

Eén belevenis van jaren geleden springt er uit. We deden een door de animatie georganiseerde speurtocht over het bungalowpark. De speurtocht zelf was weliswaar nogal suf, maar het leuke vond ik dat we na afloop in het restaurant met z’n vieren een Sudoku-puzzel zaten op te lossen. Na drie kwartier hadden we hem eindelijk opgelost, en kwamen ook nog eens als winnende familie uit de bus.

Ik denk echt dat het een sterke trend is, dat ouders meer samen met hun kinderen willen doen en beleven. Als u dat mogelijk maakt voor uw gasten, biedt u extra service en extra beleving. Dat betekent meer tevreden gasten en dus meer mond-op-mond-reclame.

Ideeën voor samen-activiteiten

Ingewikkeld of kostbaar hoeft het niet te zijn. U hoeft het ook niet zelf te bedenken. Er is aanbod genoeg. Wellicht kunt u samenwerken met andere bedrijven of organisaties. Enkele ideeën:

  • Maak of organiseer een puzzeltocht waarbij gezinnen het tegen elkaar moeten opnemen om een mysterie te ontrafelen, of op zoek moeten naar een geheime toverspreuk of een verborgen schat. Een dergelijke activiteit is ook heel geschikt voor familiebijeenkomsten of reünies. Of laat een wandelroute maken waarbij onderweg opdrachten moeten worden gedaan of vragen moeten worden beantwoord.
  • Organiseer een excursie onder leiding van een gids voor gezinnen met kinderen. Werk daarbij samen met de plaatselijke afdeling van het IVN, of Natuurorganisaties. U kunt ook een professionele gids inhuren. Tijdens de excursie kunt u bijvoorbeeld op zoek gaan naar herten, vleermuizen of andere dieren.
  • Bedenk een fietstocht in de omgeving waar gezinnen met kinderen op verschillende plekken streekproducten kunnen kopen, waar ze bij terugkomst op de camping of het bungalowpark samen met de kinderen een lekkere maaltijd van kunnen koken.
  • Organiseer een bosspel voor ouders én kinderen in het animatieprogramma. De meeste ouders hebben in het begin wat weerstand om met een spel mee te doen. Maar als ze eenmaal op gang zijn, zijn ze meestal niet meer te stuiten. Een wedstrijdelement helpt ook om volwassenen over de drempel te helpen.
  • Werk samen met organisaties en bedrijven uit de buurt, die activiteiten aanbieden. Zo kunt u wellicht samenwerken met een bezoekerscentrum, door uw gasten natuurexcursies aan te bieden en dit als accommodatie te regelen bij het bezoekerscentrum. Op uw eigen locatie kunt uw eventueel nog verder op dit thema ingaan, bijvoorbeeld door het maken van bijvoorbeeld nestkastjes of voederplankjes voor vogels. Of braakballen van uilen laten uitpluizen.
  • Denk ook eens aan samenwerking met culturele organisaties, bijvoorbeeld een lokaal theater. Het zou toch heel leuk zijn voor uw gasten om tegelijk met het verblijf een arrangement rondom een voorstelling te boeken? En als er bijvoorbeeld een kort voorproefje of een ‘Meet&Greet’ op uw locatie wordt georganiseerd, is het helemaal verrassend.

Klinkt dit ingewikkeld of onhaalbaar? Laat Buitenpaden met u meedenken wat er allemaal mogelijk is. Kijk bijvoorbeeld hier bijvoorbeeld op voor het aanbod van Buitenpaden. Spel-ideeën kunt u hier vinden.  Of deel uw eigen mening of ervaringen via de link ‘geef een reactie’ onderaan dit blog.