Dit wordt een bericht dat anders dan anders is. Je bent alvast gewaarschuwd! Deze keer gaat het over: hoe je voor elkaar krijgt wat je echt wil.

Waar komt dat ineens vandaan, hoor ik je denken. Dat leg ik je uit!

De afgelopen dagen heb ik weer een hoop klanten en mogelijke klanten gebeld. Mensen die mijn e-werkboek hebben gedownload en mijn blogs en mails lezen. Ik belde om te horen of ze wat kunnen met mijn werkboek en blogs.

En dan blijkt de rode draad te zijn: Ik lees je mails wel, en ik wil er dolgraag mee aan de slag, maar ik heb nu geen tijd! Of: ik moet eerst wat anders af hebben. Of: ik heb zoveel ideeën, maar geen tijd om ze uit te werken. Gek word ik ervan!

Ik herken me helemaal in jullie reacties. Want, tot voor kort had ik ook altijd het gevoel dat ik nergens tijd voor had, aldoor achter de feiten aanrende, en werd soms stapelgek van alle nieuwe ideeën die er zich weer in mijn hoofd verzamelden, nog lang voordat ik er ook maar één had uitgewerkt.

hustle-and-bustle-1738068_1920

Twee weken geleden heb een drie dagen lange training gedaan waarin ik heb geleerd hoe ik meer kan bereiken in mijn werk en in mijn leven.

Misschien denk je: dat is weer van dat positief-denken-gedoe, waar ze over hete kolen gaan rennen. Dat laatste heb ik trouwens niet gedaan (wel een houten plank met mijn blote hand doorgeslagen).

Heb je nu de neiging om te stoppen met lezen, hou nog even vol! Want ik denk dat mijn praktische inzichten jullie ook kunnen helpen. Omdat ik merk dat jullie ook aan allerlei dingen niet toekomen, die je wel zou willen doen. Met deze inzichten als inspiratie, gaat het je wel lukken!

Onderaan vind je leestips, voor nog meer inspiratie.  Misschien een leuk cadeautje voor jezelf onder de kerstboom?

Begin de dag met beweging

Maak jezelf en je lichaam echt wakker door de dag te beginnen met beweging. Ga lekker buiten wandelen, met of zonder hond, of zet een muziekje op en ga uit je dak. Ik begin elke dag, jullie mogen het best weten, met een aflevering van Nederland in beweging van omroep MAX.

Mij helpt het echt om de dag wakker, soepel en met een goed humeur te beginnen. Voorheen kroop ik altijd meteen achter mijn bureau nadat mijn puberkinderen met hun ochtendhumeur de voordeur achter zich dichtsmeten. Ik snakte dan al naar koffie en wilde een krantje lezen. Maar nu start ik de dag veel lekkerder en ga ik fris aan het werk!

Intentie van dag

Als je van te voren bepaalt wat je intentie of bedoeling van die dag is, voorkom je dat je wordt meegesleurd in je vaste patronen en gewoontes en dat de dag voorbij is voor je het weet.

Nadat ik heb bewogen, besluit ik wat de intentie, mijn bedoeling van die dag zal zijn. Wat kleurt mijn dag? Hoe wil ik dat mijn dag eruit ziet?  Dat is afhankelijk van mijn stemming en mijn behoefte op dat moment. Die intentie kan bijvoorbeeld zijn: ik houd aldoor mijn doel voor ogen.

glasses focus background wooden - stock image

Foto: Fotolia/Artur Marciniec

Doelen van de dag

Bepaal per dag welke doelen je aan het eind van die dag bereikt wil hebben. Schrijf ze op alsof je ze al aan het bereiken ben en schrijf het op in positieve zin. Bijvoorbeeld: ik heb vijf mensen van mijn lijst gebeld en met één een uitgebreid en goed gesprek gehad. Ook mijn niet-werkdoelen schrijf ik op. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb gezellig geshopt met mijn dochter’.

Ik stel mij voor hoe het is als ik die doelen aan het bereiken ben. Ik zie me bijvoorbeeld ontspannen telefoneren of gezellig in de stad lopen met mijn dochter.

Doelen in stukjes knippen

Vervolgens ga ik aan het werk. Stuk voor stuk met elk doel aan de slag. Soms moet ik het doel nog in kleinere stukjes knippen. Bijvoorbeeld: als ik mensen wil bellen die op mijn maillijst staan, moet ik eerst achter hun telefoonnummer zien te komen. Soms kan ik even niet verder, als ik bijvoorbeeld geen gehoor krijg, en begin ik aan mijn volgende doel.

Meer doen in minder tijd

Na twee weken merk ik dat ik in veel minder tijd veel meer kan doen. Ik was er verbaasd over wat ik op een dag kon doen, maar gek genoeg tegelijkertijd ook een beetje teleurgesteld omdat ik niet zoveel uren had gewerkt als voorheen.

Terwijl ik dus wel meer had gedaan! Maar dat is natuurlijk gewoon goed nieuws!

Natuurlijk komt er af en toe echt wel eens wat tussendoor dat echt niet kan wachten. Als mijn zoon in grote stress naar me toe komt omdat hij ‘niks’ van wiskunde snapt en morgen een proefwerk heeft, dan help ik hem op dat moment.

Uitstellen…..

Wat ik hierdoor ook heb ontdekt, is dat ik onbewust dingen uitstel die ik diep van binnen eng of moeilijk vind. Dan maak ik mezelf wijs dat ik in plaats daarvan hoognodig de mail of mijn Social Media moet checken, of een ander onnozel klus moet doen.

Als ik dan gewoon wél aan die ‘moeilijke’ of ‘enge’ klus begin, omdat ik me dat aan het begin van de dag heb voorgenomen, dan blijkt het in de praktijk vaak helemaal niet zo moeilijk of eng te zijn.

Een mens lijdt het meest…

Het blijkt dus veel meer een idee in mijn hoofd te zijn dan dat het echt eng of moeilijk is. Het oude gezegde : Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest, is dan ook zeker waar.

Poeh….grote doelen

Soms lijken je doelen die je wil bereiken zo ver weg en onhaalbaar, dat je er niet eens aan begint. Omdat je niet kan overzien wat er voor nodig is en wat er allemaal op je pad kan komen.

Net als bij het beklimmen van een berg.  Je staat beneden in het dal en hij ziet er heel hoog uit. Je ziet maar een stukje van het pad. De rest verdwijnt om de hoek.

dsc_1377bew

Focus op de eerste stap

Toegegeven, ik ben een behoorlijke control-freak. Het liefst wil ik, voor ik ergens aan begin, van A tot Z inplannen wat ik ga doen. Maar ondertussen heb ik gemerkt dat me dit eerder frustreert dan helpt.

Want je kan onmogelijk al je stappen van te voren overzien, en bovendien pakt het in de praktijk altijd net anders uit. Om bij de beklimming van de berg te blijven, misschien is er wel een brug ingestort en moet je een eind omlopen, of dwars door de rivier waden.

Ik begin langzamerhand steeds beter te leren dat je het beste gewoon met de eerste stap kan beginnen, en dan de tweede stap kan nemen. Zonder een heel plan te hebben. Wel met een doel voor ogen, die bergtop bereiken.

Als ik bijvoorbeeld twee keer zo veel mensen op mijn maillijst wil hebben, kan ik als eerste stap vragen of mensen mijn blog delen op Social Media.

En als jij bijvoorbeeld graag wil dat je Zoover beoordeling van een 7,5  naar een 8,5 gaat, kan je eerste stap zijn om recensies te gaan lezen van mensen die een 7,5 of hoger gaven. Daar komen vast ideeën uit van dingen die je anders kunt doen. Voor die ideeën kun je vervolgens weer  een eerste stap nemen, en zo ga je steeds verder.

Succesvolle mensen nemen snel stappen

Uit biografiën van succesvolle mensen blijkt niet zozeer dat zij veel geluk hebben in het leven, of over bijzondere talenten beschikken, maar dat ze gewoon heel snel zijn in het zetten van een volgende stap.

En ook als onderweg blijkt dat die stap hen niet dichter bij het doel heeft gebracht, vinden zij toch dat ze wat hebben bereikt: je weet nu immers waar je niet moet zijn. Het lijkt wel heel erg op positief denken, maar het is ook gewoon waar.  De volgende stap zal dus een andere kant uit zijn. Succesvolle mensen zien overal mogelijkheden.

Tunnelvisie

Als dingen niet zo gaan, als je gehoopt had dat ze gingen, krijgen we vaak last van een soort tunnelvisie: we hadden verwacht dat het op deze manier zou gaan lukken en nu zijn we teleurgesteld. Je focust vaak op je barrière en wordt blind voor alternatieve oplossingen.


coin-deposit-locks-58864_1920

Vorige week had ik een leerzaam moment met een winkelwagentje. Toen ik het wagentje terug wilde zetten, bleek dat alle andere karretjes weg waren, en kon ik hem dus niet in een andere duwen, om zo met de ‘sleutel’  mijn 50-cent-muntje eruit te halen.

Ik stond een tijd te worstelen, toen er een vrouw aankwam die mijn karretje wel wilde over nemen. Maar, probleem: zij had zo’n speciaal muntje en ik een 50-centje. Dus geen eerlijke ruil. Ik probeerde uit alle macht om mijn karretje een beetje schuin te zetten, zodat de ‘sleutel’ er toch in kon, maar het paste niet! Wat nu?

,,Als je je winkelwagen andersom neerzet, past het wel’, zei de vrouw op vanzelfsprekende toon. Dat ik daar niet aan had gedacht! In mijn idee was er maar één manier om de boodschappenkarretjes neer te zetten, en dat was met de voorkant naar voren!

Kortom, een paar seconden later had ik mijn muntje bevrijd en kon de vrouw haar boodschappen doen. Een wijze les: ik was er zo van overtuigd dat er maar één manier was om dit op te lossen, dat ik zo’n simpele oplossing doodgewoon niet zag!

De meeste problemen zitten alleen in je hoofd

Kortom, het wordt me steeds duidelijker dat de meeste problemen zich ‘alleen maar’ in je hoofd afspelen, en niet in de realiteit. Als je dit steeds meer ervaart, wordt alles zoveel simpeler, en makkelijker.

Dit inzicht gun ik iedereen! Waardoor we allemaal echt kunnen doen wat we willen en belangrijk vinden. En niet worden geleefd door de waan van de dag. Zodat je dag, en straks het jaar, is omgevlogen terwijl we nog zoveel wilden doen.

Probeer het gewoon eens uit!. Hieronder vind je nog meer inspiratie.

Meer inspiratie

Boek: ‘Leef Lekker’ van N. Neta, die ook mijn training heeft gegeven. Een download van de eerste  zeven hoofdstukken is gratis via deze website.

‘Omdenken’ door Berthold Gunster. De theorie, boek  o.a. ‘Ja, omdenken als levenshouding, verkrijgbaar bij o.a bol.com’. Dit boek heb ik net gelezen. Een heel leuk en inspirerend boek om anders tegen problemen aan te kijken. Het leest lekker weg. Op internet vind je nog veel meer boeken van Berthold Gunster, o.a. over lastige kinderen. Dat ben ik nu aan het lezen. Leuk boek, veel inspiratie en lees lekker weg.

Get Things Done: een systeem van de Amerikaan David Allen. Boeken o.a. verkrijgbaar bij bol.com.