Nederlanders gaan graag fietsen; zowel tijdens een dagje uit als tijdens de vakantie. Benut de mogelijkheden! In dit blog vindt u inspiratie en ideeën om hier op in te spelen.

Op de Fiets- en wandelbeurs in Amsterdam (zaterdag 31 januari) presenteerde het Fietsplatform de nieuwste onderzoeksresultaten over fietsen. Uit de cijfers blijkt dat afgelopen jaar 2,1 miljoen fietsvakanties in eigen land zijn gemaakt.

Bij driekwart van deze vakanties gaat het om fietsen vanaf één standplaats (waarbij minstens de helft van de dagen wordt gefietst), bij een vijfde om fietstrektochten.

IMG_1229Vakantiefietsers die een Landelijke Fietsroute (LF) doen, geven gemiddeld 27 euro uit. Dit is meer dan vakantiegangers die niet fietsen (24 euro pp). Vakantiegangers die een trektocht via een LF maken, geven zelfs nog meer uit: ruim 40 euro per persoon per dag. Waarschijnlijk gelden deze cijfers ongeveer ook zo voor fietsers die een andere of hun eigen route volgden, maar dit is niet onderzocht.

Dit vond ik op zich al interessante gegevens, maar het werd nog interessanter toen ik die ging vergelijken met onderzoeken van een paar jaar geleden in opdracht van het Fietsplatform.

Volgens dat oudere onderzoek was het aantal binnenlandse fietsvakanties in 2012 een kleine miljoen. Helaas vertelt projectleider Myron ter Haar van het Fietsplatform mij desgevraagd dat deze twee getallen (één en twee miljoen) niet goed met elkaar te vergelijken zijn omdat er op een verschillende manier is gemeten.

Helaas, het is dus (nog) niet keihard bewezen dat de fietsvakanties in de lift zitten, al werkt het Fietsplatform aan een vergelijking van het oude en nieuwe onderzoek.

Naast de vakantiegangers op de fiets, zijn er natuurlijk ook nog heel veel Nederlanders die als daguitstapje een fietstocht maken. Ook hiervan presenteerde het Fietsplatform cijfers. Afgelopen jaar maakten 8 miljoen mensen 197 miljoen fietsdagtochten.

Het aantal fietsdagtochten is de laatste jaren gestegen. Hoewel het om grote aantallen mensen en tochten gaat, geven ze per persoon weinig geld uit: gemiddeld 1,27 euro per dagtocht. Dit bedrag is de afgelopen jaren gedaald. In 2008/2009 was dit het hoogste met 2,02 euro per persoon.

DSCF2930Hoe in te spelen op de fietser?

Het blijkt al uit de cijfers, dé fietser bestaat niet. Je hebt de vakantieganger die fietst vanuit één plek, de vakantieganger die een trektocht maakt, en tenslotte de recreant die een dagje gaat fietsen.  Dus als u wilt inspelen op de behoeften van de fietser moet u dus eerst weten met welke groep(en) u te maken heeft (of wilt hebben).

Fietstrekker

De fietstrekker is met 450.000 binnenlandse vakanties een relatief kleine groep. Toch kan deze groep aantrekkelijk zijn, omdat deze het meest per dag uitgeeft en de groep waarschijnlijk groeiende is.

U zou de fietstrekkers kunnen faciliteren door het aanbieden van arrangementen met verblijf op verschillende locaties, eventueel gecombineerd met een themaroute die ook in de locatiekeuze tot uiting komt.

De fietstrekkers fietsen zo’n 71 km per dag en zijn gemiddeld ruim 8 dagen onderweg. Ze fietsen meestal met z’n tweeën, zijn gemiddeld 48 jaar en overnachten in hotels (32%), Bed &Breakfasts  (23%), in de tent (24%) of bij  Vrienden op de Fiets (22%).

Standplaatsfietser

Ik denk dat de meeste winst is te behalen bij de fietsers die vanuit een vaste standplaats vertrekken. Dit is een grote groep (1,6 miljoen vakanties per jaar) en zij geven behoorlijk wat uit. Helaas is er geen nader onderzoek gedaan naar verdere kenmerken van de standplaatsfietser. Ik heb het idee dat die, net als de fietstrekkers, ook graag samen met de partner gaat fietsen, maar gemiddeld wat ouder zijn en meestal een kortere afstand fietsen (30 tot 50 km).

U kunt deze standplaats-fietsers faciliteren door bijvoorbeeld een folder of kaartje te maken met de mooiste routes vanuit de standplaats, waarbij met een oogopslag ook duidelijk wordt of er interessante bezienswaardigheden, horeca’s en toiletten zijn.

U kunt bijvoorbeeld ook een route aanbieden, waarbij u het verhaal van uw locatie of regio kunt laten beleven.

Ook kunt u overwegen om, als dat binnen uw bedrijfsvoering past, een breng- en haalservice voor de fietsen en de fietsers te regelen, zodat zij ook eens een iets ander rondje kunnen maken.

Recreatieve dagfietser

De recreatieve dagfietser is waarschijnlijk de meest lastige doelgroep van de fietser. Hij of zij (iets vaker een hij) maakt de tochten meestal vanuit huis via een eigen route en maakt daarbij niet of of nauwelijks gebruik van routes.

De dagfietser maakt meestal een rondje van ongeveer 20 kilometer, gaat meestal op zaterdag of zondag fietsen met de partner, is in de helft van de gevallen 55+ en geeft weinig uit.

Opvallend is wel dat deze groep fietsers niet heel erg tevreden over de aanwezigheid van bezienswaardigheden en horeca op de route. Deze twee onderdelen krijgen respectievelijk een 6,6 en een 6,4 als rapportcijfer. Hier valt dus nog wat te bereiken.

Wellicht kunt u hen verrassen door ze met een boeiende route naar uw locatie toe te verleiden, om daar bijvoorbeeld de koffie, lunch of high tea te gebruiken. Die route moet zich wel echt weten te onderscheiden van de al bestaande routes of knooppuntsystemen, bijvoorbeeld door op een verrassende wijze iets van het landschap of de natuur te onthullen.

Kortom, mogelijkheden genoeg! Speelt u hier al op in? Ik kan u hiermee helpen. Geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.