Het aanbod aan vakanties is overweldigend. Hoe vindt de gast de ideale bestemming? Wordt het kanoën in de Dordogne, luieren aan de Costa of een stedentrip? En hoe gaan ze overnachten? In een eigen tent, huurtent, bungalow, hotel, of in een boomhut of wijnvat?

U doet er natuurlijk alles aan zodat de keuze op u valt. Maar eenmaal op de plek van bestemming aangekomen, slaat de keuzestress opnieuw toe. Zo veel te doen in de omgeving, maar wat te kiezen?

Zo was ik afgelopen zomer op een Nederlandse camping. Een camping die we hadden uitgekozen vanwege het vermaak voor oudere kinderen. Die keuze pakte goed uit: want onze kinderen hadden van vroeg tot erg laat hun eigen programma en vooral hun eigen vrienden.

Vervelen

En daar zaten we dan, voor onze tent, ons ‘leeg nest’. Wat wilden wij zelf eigenlijk doen? Daar hadden we niet zo goed over nagedacht. Na een uurtje met een boek voor de tent, begon ik me al een beetje te vervelen.

Ik kocht bij de receptie een wandelknooppuntenkaart én een fietsknooppuntenkaart. Want ik kon natuurlijk niet kiezen tussen wandelen of fietsen. Anderhalf uur lang hing ik boven de beide knooppuntenkaarten totdat ik er scheel van werd. Ondertussen tikte de regen zachtjes op de tent. Dan nog maar een kopje koffie, het is tenslotte vakantie.

Stickman on the crossroads on the white background. Eps 10 vector file.

Afbeelding: Fotolia/Style-Photography

Ik keek ook nog eens in het foldertje dat we bij aankomst hadden gekregen. Ook hier stonden veel tips voor uitjes in, maar allemaal de geijkte uitjes op minstens een half uur rijden (Efteling, dierentuin, een tripje naar de stad) of activiteiten die je maandenlang van te voren moest boeken of alleen voor een groep bestemd waren.

Tegen het middaguur hadden we dan toch een plan: we zouden naar een natuurgebied 15 km verderop rijden om daar een korte wandeling te maken. Jaren geleden was ik er met een lange-afstandswandeling geweest en vond het daar erg mooi.

IMG_0530

Ondertussen was de motregen overgegaan in gestaag gemiezer. Toch genoten we van de natuur, en zagen ook nog zonnedauw, dat er door de regen extra mooi uit zag. Dagen later bleken er vlak om de hoek van de camping net zulke mooie natuurgebiedjes te zijn, maar het duurde dus even voordat we die ontdekt hadden.

 

Minder tijdverspilling en een leukere vakantie

Als gast zou ik graag een kaart of folder, speciaal voor de camping, gehad willen hebben. Met de mooiste plekjes rondom de camping. En bijzondere plaatsen, die typisch zijn voor dit gebied. Ideeën voor korte wandelingen en fietstochten om de hoek. Dan zou ik minder tijd hebben verspild aan het staren naar nietszeggende kaarten, en een nog leukere vakantie hebben gehad.

Keuzestress in de horeca

Al googlend op ‘keuzestress’ en ‘vakantie’ en ‘gasten’ zag ik dat het onderwerp ‘keuzestress’ in de horeca wel speelt. De ervaring in de horeca leert dat de gast geen zin heeft om zich door een menukaart van 100 gerechten te worstelen. Liever wil hij of zij een beperkte keuze in gerechten waar die horecalocatie goed in is.

Ook in de verblijfsrecreatie kunt u uw gasten helpen de beste keuzes te maken. Geef gerichte tips over de mooiste/leukste/spannende plekjes, dingen die ze echt gedaan moeten hebben als ze bij u zijn geweest. Of bied alleen de leukste wandel- of fietsroutes aan. Laat uw gasten de tijd niet verdoen met minder leuke routes. Of laat routes op maat maken.

Maak duidelijk wat bijzonder is

Als u uw gast helpt keuzes te maken, maakt u ook duidelijk wat er zo bijzonder bij u is, waarin uw plek zich onderscheid van die van anderen. Dan ervaart uw gast niet alleen minder keuzestress als hij of zij al bij u is, maar ook al bij het boeken.

Maar dat is niet het enige voordeel, uw gast heeft ook een leukere vakantie, is er meer tevreden over en zal er meer met anderen over praten, met mond-op-mond-reclame tot gevolg.

Aan de slag om keuzestress te beperken

Dus, benut deze herfst- en wintermaanden om de keuzestress van uw toekomstige gast straks te beperken. Ik wil daarin graag meehelpen, bijvoorbeeld door het maken van een folder of brochure op maat , speciaal voor uw gasten. Of met het ontwikkelen van routes of speurtochten die starten bij uw locatie.

Meer lezen: